Incontinentie

Hygiëne bij incontinentie

Incontinentie wil zeggen dat een persoon moeite heeft om urine en/of ontlasting op te houden. Daarom wordt het onderwerp incontinentie niet snel besproken. Toch zijn er meer mensen met incontinentieproblemen dan u zou denken, in alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als vrouwen.

In België hebben ongeveer vijf op de honderd Belgen last van urineverlies. Onze thuiszorgwinkel verkoopt gepaste materialen om uw hygiëne hoog te houden bij incontinentie. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om uw incontinentie onder controle te houden en het proces netjes en discreet te laten verlopen.

Wanneer u last heeft van incontinentie, zijn er talloze incontinentiematerialen die de gevolgen van het problemen opvangen. Van luiers en inleggers tot matrasbeschermers en huidverzorgingsproducten, het is vaak even zoeken voor u het juiste product gevonden heeft.

Pants

Pants zijn broekjes waar u simpelweg in- en uitstapt. Ze hebben veel weg van normaal ondergoed, maar zijn alleen een stukje dikker door de watten die erin verwerkt zitten. De broekjes zijn wat duurder dan bijvoorbeeld slips en inleggers. Ze hebben enkele belangrijke voordelen:

Slips

Slips lijken het meest op luiers van baby’s. Ze worden met plakstrips op de heup vastgezet. Na gebruik gaan ze de vuilnisbak in. Een voordeel van een slip is dat u die zo strak kan omdoen als nodig is. Zo is de kans op lekken minimaal.

Slips zijn goedkoper dan pants. Dat heeft te maken met het elastiek dat in pants wordt gebruikt. Het is namelijk zeer duur om 30 m elastiek in een broekje te verwerken en tegelijk de wattenpulp en vochtopnemende SAP-korrels erin te plaatsen. Slips produceren is makkelijker en goedkoper.

Inleggers

Inleggers zijn stroken vochtopnemend materiaal. Ze kunnen los in een goed aansluitende onderbroek of in een speciale fixatiebroek worden gebruikt. Inleggers nemen flinke hoeveelheden urine op; de grootste tot wel 4 l. Er zijn veel soorten inleggers op de markt. Ze verschillen in het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, de hoeveelheid vocht die ze kunnen opnemen en het model.

Verwar inleggers overigens niet met een inlegkruisje. Dat is een zeer dun maandverband, vooral bedoeld om lichte menstruatie en vochtafscheiding op te vangen. In maandverband zit alleen wattenpulp dat nauwelijks in staat is om vocht op te vangen en vast te houden.

Het zijn juist de vochtopnemende SAP-korrels in incontinentiematerialen die zorgen dat urine geabsorbeerd wordt en omgezet wordt in een gel die geen vocht meer loslaat. In een maandverband zitten die korrels niet.

Bedonderleggers & matrasbeschermers

Een bijkomend probleem van incontinentie is dat uw bed nat kan worden, bijvoorbeeld wanneer het incontinentiemateriaal tijdens uw slaap zo verzadigd raakt dat het gaat lekken. Het materiaal kan ook verschuiven wanneer u woelt tijdens uw slaap. Verder zijn er mensen die ’s nachts aan het materiaal plukken. In al die gevallen bestaat het gevaar dat urine en/of ontlasting de matras insijpelt.

Het gevolg is dat de matras lang nat blijft en er ongewenste geurtjes ontstaan. Overigens gebruiken mensen die overmatig transpireren ook vaak matrasbeschermers. Een matrasbeschermer is voor al die problemen een uitstekende oplossing.

Over incontinentiemateriaal wordt niet altijd openlijk gesproken. Daarom informeren mensen zich op het internet zo goed en zo kwaad als het kan. De uitkomst is vaak dat niet de correcte informatie wordt gevonden en dat men verkeerde producten kiest. Het kan net zo goed gebeuren dat mensen de producten verkeerd gebruiken, waardoor de kans op lekken toeneemt of er huidirritatie ontstaat.

Dat is het geval wanneer mensen hun toevlucht zoeken in maandverbanden of inlegkruisjes. Die zijn dun en nauwelijks zichtbaar onder kleding. Ze zijn echter gemaakt om slechts enkele dagen per maand te dragen. Er zitten immers geparfumeerde stoffen in om geurtjes tegen te houden. Bij dagelijks gebruik is de kans groot dat de huid geïrriteerd raakt.

Welk incontinentiemateriaal heeft u nodig?

U begrijpt dat we niet in een paar zinnen kunnen uitleggen welk incontinentiemateriaal u nodig heeft. Het is belangrijk om kwalitatieve materialen te kiezen. In onze thuiszorgwinkel kan u terecht voor incontinentiematerialen in al hun vormen en uitvoeringen.

Vanuit onze ervaring als thuisverpleegkundigen helpen we u discreet op weg om het geschikte product te selecteren, aansluitend bij uw persoonlijke noden. Mocht u extra informatie wensen, kan u ons vrijblijvend aanspreken.

Stempelkaart voor korting op incontinentiematerialen

Wij werken met een handige stempelkaart voor incontinentiematerialen. Heeft u een volle kaart? Dan krijgt u één gratis pakket aan incontinentiematerialen.